Dubrovnik Természettudományi Múzeum

# Dubrovnik Természettudományi Múzeum

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Megjegyzés vagy Upgrade this article, írj egy újat. A regisztráció nem szükséges

A dubrovnikiai Természettudományi Múzeum létrehozásának története a dubrovniki Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, gyógyszerészének és Antun Dropc természettudósnak fáradhatatlan erőfeszítéseivel kezdődik. Mindez a 19. század második felében történt, amikor a műszaki és természettudományos irodák felszereléséhez szükséges anyagok összegyűjtésére került sor, ami a műszaki iskola létrehozásának előfeltétele.

Antun Drobac polgárainak és helyi intézményeinek segítségével intenzíven dolgozott a Kereskedelmi és Iparművészeti Kamara magán- és természettudományi, valamint kulturális-történelmi gyűjteményének gyűjtésében, amely főleg ásványi anyagokból állt. A munka és a gyűjtés révén több darabot gyűjtöttek, mint amennyire szükség volt, de a bécsi kormány mégis elutasította az iskola létrehozására irányuló kérelmet. Drobac nem habozott, de előállt egy helyi múzeum létrehozásának gondolatával. Így alakult 1872-ben a Museo Patrio Múzeum, amelyet a következő évben nyitottak meg a Városi Palota nagytermében. Dropc halála (1882) után Baldo Kosic amatőr természettudóst, gyűjtőt és előkészítőt választották a múzeum vezetőjének. Munkája és erőfeszítései során a Dubrovnik-fauna kutatása virágzott. Ebben az időszakban a dubrovniki régió szinte teljes madarak, halak, kétéltűek, hüllők és emlősök gyűjteményét gyűjtötték össze.

Koszikus halála után, mivel sok tárgyat gyűjtöttek össze, új helyre volt szükség. 1932-ben a múzeumot a Szent János erőd első emeletének felújított helyiségeibe helyezték át, amikor a nevét "Dubrovnik Múzeum" -ra változtatta. Ezután külön osztályokra osztják őket: természettudományi, kultúrtörténeti, régészeti, néprajzi és tengeri gyűjtemények. Miután a múzeum további kiállításokat kapott 1950-ben, a Természettudományi Osztály elfoglalta a Szent János erőd teljes emeletét.

1952-ben úgy határoztak, hogy a Természettudományi Osztályt áthelyezik a Crijević-Pucić palotába. Ezután az osztály a Természettudományi Múzeummá nőtte ki magát. Az intenzív új anyaggyűjtésnek köszönhetően, beleértve a diarámák készítését is, a hely akkoriban szűkössé vált, és 1957-ben a múzeum a JAZU Biológiai Intézettel egyesült egy kulturális és oktatási intézménnyé, és ily módon a korábbi bencés kolostor épületéhez költözött Lokrumba, ahol 1962-ben nyitották meg a látogatók számára.

Egy 1979-ben bekövetkezett földrengés annyira megrongálta a kolostor épületét, hogy a múzeum bezárt. A gyűjteményeket Szent János erődben tárolták. Röviddel ezután a Múzeum szakemberek nélkül maradt. Csak a 2009 elején alakult újra a Dubrovnik Természettudományi Múzeum, amikor ugyanezen év márciusában az Androvic-palotában ünnepélyesen megnyitották.

A múzeum egyedi és különféle kiállításokkal büszkélkedhet. A kiállítások között az összes állatfaj látható, amelyek általában a Dubrovnik környéken élnek. Remek hely egy délutáni eltöltésre.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala