Cathedral of St. Duje Splitben - Mit kell meglátogatni Splitben

# Cathedral of St. Duje Splitben - Mit kell meglátogatni Splitben

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Megjegyzés vagy Upgrade this article, írj egy újat. A regisztráció nem szükséges
cikk
Pozíció
Split
17.08.2017. 08:49 dodajeIvan

Split egyik legfontosabb nevezetessége minden bizonnyal a Szent katedrális Duje. Azt mondják, hogy ez a világ legrégebbi székesegyháza, ezért megpróbáljuk a lehető legjobban leírni.
Split székesegyháza szentelt a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele. A Szent Székesegyház néven ismert. Dujma és Sv. Duje. A Split-székesegyház a Diocletianus-palota komplexumában, Peristyle-ban található, és eredetileg birodalmi mauzóleum volt. Az első épület a 4. század elején épült, majd később a székesegyházban lett felújítva. Úgy tartják, hogy ez a székesegyház a világ legrégebbi székesegyháza.

A székesegyház nem a kezdetektől fogva. A mai székesegyház épületében, amely a 4. században épült, a római császár Diocletianus mauzóleumát helyezték el. A császár halála előestéjén, a milánói 63-as évjáratban a keresztények a hit vallomásának szabadságát kapták, így Salonában voltak. Salona akkoriban volt Dalmácia tartományának közigazgatási központja, ahol a keresztény vértanúk sírjain épült bazilika, amely a zarándoklat és a szentek kultusza lett. A 7. században az avarok és a szlávok összeomlottak a szalonban. A túlélő lakosok elmenekültek a szigetekre, ahonnan egy idő után néhányan eljöttek a szárazföldre, és elhagyott császári palotába telepedtek le. Idővel átalakították a császári mauzóleumot egy keresztény egyházvá, eltávolították a pogány bálványokat és a szarkofágot, amelyben az autó pihen. A Salonában lerombolt bazilikából a Diocletianus által végrehajtott szent mártírok csontjait küldték: Dujma, az első Salona püspök, és Anastasia, a munkások, akiket a császár mauzóleumában helyeztek el a metropolisz templomhoz.Ma írtunk feljegyzéseket - a 13. századból származó Thomas Archdeacon Split-krónikájában megtartott lemondást, amelyben azt írta, hogy Split első érseke Ivan Ravenjanin volt a 7. században. Ivan Ravenjanin megszervezte és szerkesztette a Split templomot.

A katedrális felismerése SplitbenAz Andrija Buvina háztulajdonos által 1214-ben készített fa ajtó segítségével felismerhetjük a Split székesegyházát. 28 jelenetet faragott Jézus életéből a diófából. Az ajtók jól megőrzöttek, kivéve az alsó végtagokat, amelyeket a járókelők károsítanak. Buvina az európai művészeti örökség ritkaságainak kapuja, főleg azért, mert a bronz román ajtók sokkal nagyobbak, mint az ugyanazon időszak fafajai.

Feltételezzük, hogy a katedrális harangtornya a 13. században épült. Ez az elmélet együtt jár egy pár történelmi feljegyzéssel, különösen a Kolafis (Golubica), a Krkka Ivan herceg özvegyének említésének 1257. évfordulója, harangtorony adományozójaként. A helyi hagyomány adta neki a hitét, és felemelte a székesegyház szószékét.

A legrégebbi világkatedrális Splitben találhatóAmikor írunk vagy beszélünk a kereszténységről a horvátokban, van legalább egy irónia. Sokan ezt nem tudják, szóval magyarázzuk el. Az a tény, hogy a Split-székesegyház és a világ legrégebbi székesegyháza nagyon érdekes. Nem lett volna olyan furcsa, hogy ez a székesegyház nem a Diocletianus palotáján belül van, ezért a császár palotáján belül, aki egykor az egyik legrosszabb keresztény.

Gazdag történelmi és kulturális örökségA Split-székesegyház a negyedik században épült a római császár Diocletianus mauzóleumaként. A Szent Duje-székesegyház fából készült ajtójáról ismert, melyet Andrija Buvina 1214-ben készített. Jézus életének huszonnégy történetének koszorújában Az ajtók nagyon jól megőrzöttek, kivéve az alsó részt, amelyet az ajtókon áthaladó járókelők időben károsítottak. Az ajtócsengők ritkaságok az európai művészeti örökségben, mivel a ritka ajtók fából készültek és a mai napig megmaradtak. A katedrális is felismerhető a magas és gyönyörű harangtornyával, amely a román és gótikus építészet kombinációja, melynek építése a 13. században kezdődött.Különösen érdekesek a két szalaggal ellátott medálok, ahol a régészek és a Split hagyományai felismerik Diocletianus császár és felesége, Priscilla portrékát. Érdekes, hogy a kupola építése az alsó és a kör alakú elrendezésben a téglák tégla elrendezése a felső harmadban. A kupola csillogó mozaikgal, valamint a Vestibuluban ragyogott.

A katedrális bejáratától balra egy tizenhatodik századi szószék a 13. századból. Egy drága zöld porfírból épült, egyszer teljesen aranyozott. A jobboldali oltár a Szalóniai püspöknek és Szent Sveti mártírnak szentelték.

Különösen egy gyönyörű központi megkönnyebbülés a szarkofágon, Krisztus áldásának ábrázolása. Ez a művész munkája, a szobrász, Dalmatinac, azt mutatja, hogy Krisztus egyre kényelmesebb. A főoltár 1685 és 1689 között épült. Az északi szegélyben 1767-ben a velencei szobrász Morlaiter által készített oltár, amelyben 1770 óta a Szent Erzsébet ereje áll. Duje a Bonin oltárából. A székesegyház barokk temetkezésében a legfontosabb munka a fa padlóalapok voltak, amelyek eredetileg a főoltár előtt álltak, még a 13. század első felében is faragottak.

Érdekes tények a Split székesegyházárólA székesegyház mauzóleuma alatt Szent Lucia, a szűz és a keresztény vértanú kripta. A székesegyház kincstárában ma az Evangélista Szentélyt tartják Dujma a hatodik század második felétől. Ez a legrégebbi kézirat, amelyet Horvátország talaján megőrzött pergamenekre írtak. A katedrális látogatói megnézhetik a császár Diocletianus uralkodásának idejéből származó történelmi részleteket.

A kincstári értékek között értékes archív dokumentumok, középkori kódok (Historia Salonitana), számos emlékek, ezüst oltároltár. Dujma a 14. század első felétől. Van egy átgondolt szőnyeg, kerámia és csodálatos ikon a Miasszonyunkról a vaskapu fölötti templomból vett harangtoronyról.

A történelmi rekordok, a kulturális örökség és a Split-székesegyház megőrzése mellett a CNN-portálon közzétett cikk is feltétlenül megjelent, beleértve a "Horvátország legszebb helyei" című cikket is. Duje. Minden évben nagyszámú turista látogatja meg ezt a híres gyülekezetet, megcsodálva a székesegyházat körülvevő műalkotásokat és történelmi épületeket.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala