Mimara Museum Zágráb, Horvátország

# Mimara Museum Zágráb, Horvátország

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Megjegyzés vagy Upgrade this article, írj egy újat. A regisztráció nem szükséges

Mimara Museum ZágrábA zágrábi Mimar Múzeum a kiállítások szempontjából az egyik leggazdagabb múzeum. Az alapítót Ante Topić Mimara gyűjtő adománya alapította, és 1987-ben nyitotta meg a nagyközönség számára.

Ma a múzeum az egykori gimnázium neoreneszánsz épületében található, amelyet 1898-ban fejeztek be Ludwig és Hulssner német építészek által készített projekt szerint.

A mai múzeumi gazdaságok 3 750 műalkotást tartalmaznak. A műalkotások közül közel 450 különféle európai iskola és mester festményét különböztethetjük meg a gótika, a reneszánsz és a mandarizmus időszakától a 19. század barokkjáig, valamint a 20. század elejétől posztimpresionizmusig.

Az állandó kiállítást anyagtípusok szerint osztják, de időrendben összetettek:

A földszinten az üveggyűjtemény, a keleti szőnyegek, valamint a közel-keleti és a távol-keleti művészet alkotásai láthatóak.

Az első emeleten régészeti anyagokat mutatnak be, amelyeket időrendi sorrend, késő antikvitás, valamint számos európai szobrászat és kézműves alkotás követ.

A második emeletet festésre szánták.

A múzeum rendkívül értékes, hasznos és dekoratív üvegárukkal rendelkezik. Ők az ókori Egyiptomba (Kr. E. 2. évezredtől), az ókori és a korai középkoroktól, az iszlám országoktól (a 9. és a 14. század között), Velencéből, mint az üveggyártás fontos központjának, és más európai országokból származnak. (a 15. és 19. századból). A kollekció látogatói reprezentatív mintákat láthatnak a német eredetű szálcsiszolt és gravírozott üvegből, valamint a 19. századi cseh üvegkészítés kiváló műtermékeiből.

Van egy érdekes textilgyűjtemény, amely Perzsiából, Törökországból és a Kaukázusból származó keleti szőnyegekből áll, a XVI-XX. Századból származik.

A Távol-Kelet művészetét számos kiállított tárgy bemutatja, amelyek a kínai művészetből származnak. Ezek különösen értékes bronz-, kerámia- és porcelánminta. Az említett elemek mellett láthat néhány ritka anyagból készült anyagot is, mint például a jáde vagy az orrszarvú. Kiállítanak továbbá fából, szarvakból, elefántcsontból, faragott lakkból és zománccal díszített tárgyakat is.

Az ikongyűjteményben a veneto-bizánci, a görög-bizánci, a moszkvai és a Novgorodi ikonfestészeti iskolák felső példányai dominálnak. Vannak olyan tárgyak is, amelyek a 6. – 12. Századból származnak, Palesztinából, Antiokhiából és Kis-Ázsiából származnak.

A festménygyűjtemény nagy része európai mesterek művei. A művek a 13. és a 20. században működő iskolákból és műhelyekből származtak, különböző stílusspecifikus jellemzőkkel.

A múzeumi gazdaságok egyik része a rajzok gyűjteménye. Ebben a gyűjteményben kiemelhetjük az európai mesterek (Bronzino, Ch. Le Brun, C. Lorrain, F. Guardi, Gericault és mások) nagyon értékes alkotásait, sőt Kínából, Örményországból, Iránból és más keleti országokból származó miniatűröket.

Az épület második emeletén egy speciális csarnokot Anti Topić Mimara szenteltek.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala