Zágráb Művészeti és Iparművészeti Múzeum

# Zágráb Művészeti és Iparművészeti Múzeum

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Megjegyzés vagy Upgrade this article, írj egy újat. A regisztráció nem szükséges

Zágráb Művészeti és Iparművészeti MúzeumA zágrábi Művészeti és Iparművészeti Múzeumot 1880. február 17-én alapították. Ennek az intézménynek a felállítását a Művészeti Társaság és annak akkori elnöke, Krsnavi Izidor kezdeményezésére hozták létre. A múzeum volt az egyik első ilyen jellegű intézmény Európában. Ma a múzeum a Horvát Köztársaság Zágráb téren található, a Horvát Nemzeti Színház épületével szemben.

A múzeum eredetileg azzal a szándékkal készült, hogy "példánygyűjteményt hozzon létre kézművesek és művészek számára, akiknek finomítaniuk kell a mindennapi tárgyak gyártását". Ennek ellenére az ötlet progresszívebbé válik, lehetővé téve a kézművesség szintagmáját jövőbeli tevékenysége szélesebb körének lehetőségeire. A múzeum stratégiája az idő múlásával megváltozott és célja a népművészet hagyományos értékeinek megőrzése. Az ötlet az, hogy új, esztétikai kultúrákat hozzon létre a polgári osztály számára, és 1882-ben létrehoztak egy kézműves iskolát a múzeummal. Az akkoriban az iskolát az Iparművészeti és Tervezési Iskolának nevezzük.

Érdekes megjegyezni, hogy a projektet Horvátországban először múzeumok céljára tervezték. Herman Bolle építész tervezte.

A múzeum állandó kiállítását 1995-ben nyitották meg a nagyközönségnek, az akkori igazgató, Vlagyimir Malekovic tervei szerint. A kiállítás néhány anyagot tartalmaz szinte az összes múzeumi gyűjteményből.

Az anyagot a minőség és a stílus reprezentativitási kritériumai alapján választottuk meg. Közel 3000 kiállítást szétszórnak körülbelül 2000 négyzetlábnyi térben.

Ha meglátogatja a múzeumot, láthat anyagot:

bútorgyűjtemények

kerámia

üveg

fémek

textil

festmény

szobor

órák

fotók

grafika és termék dizájn

elefántcsont

könyvkötészet

festett és aranyozott bőr

A 2. emeleten, 14 csarnokon keresztül a tárgyak kerülnek bemutatásra olyan egységekben, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy krónikusan dolgozzanak fel egy sorozatot, amely szemlélteti a góltól az art decoig terjedő stiliszt.

A múzeumi térben található alkotások örömmel fogadják a vendégeket. A múzeum műhelyei a bemutatás egyik különleges és jól fogadott módja, különösen az ünnepek alatt, amikor megnézheti a karácsonyi díszek és a műhelyekben létrehozott egyéb érdekes művek megjelenését.

A Művészeti és Iparművészeti Múzeum gyakran további kiállításokkal is rendelkezik, és az állandó kiállításon kívül tematikus előadásokat és mestereket kínál a látogatók számára a múzeumi műhelyből.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala